top of page
  • Foto van schrijverStijn Deprez

Hoe omgaan met een collega’s die zich buiten het team plaatsen

Bijgewerkt op: 9 aug.

Samenwerking is een cruciale factor voor succes binnen elk team. Toch kan het voorkomen dat een teamlid ervoor kiest om zich buiten het team te plaatsen, met een houding van “ik kom hier om mijn werk te doen, niet om vrienden te maken.” Dit kan spanningen veroorzaken, vooral als andere teamleden klagen over de geringe betrokkenheid van die collega. Wat doe je als leider in zo'n situatie?


1. Hoe belangrijk is samenwerking voor ons team?

Als leider moet je je bewust zijn van het belang van samenwerking binnen je team. Niet elk team vereist intensieve samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan postbodes die elk hun eigen ronde doen; zij hoeven niet per se nauw samen te werken om hun taken succesvol uit te voeren. Hoewel het prettig is als ze een team vormen, kan eenvoudige afstemming vaak voldoende zijn. Het is belangrijk om te beoordelen of jouw team werkelijk baat heeft bij intensieve samenwerking, of dat minimale interactie volstaat voor het behalen van de doelen. Met andere woorden, maak van de mug geen olifant.


2. Verruim de kijk van het individu naar het team

Mensen hebben verschillende redenen om zich wel of niet verbonden te voelen met een team. Voor sommigen is hun identiteit nauw verweven met hun team, terwijl anderen werk simpelweg zien als werk en daar verder geen sociale binding aan willen overhouden. Hoewel beide benaderingen valide zijn, heeft de mate van samenwerking binnen een team een directe invloed op de resultaten. Het is jouw taak om het perspectief van het individu te verruimen en te benadrukken hoe samenwerking de prestaties van het team als geheel kan verbeteren.


3. Wat is de boodschap achter de boodschap?

Wanneer een teamlid ervoor kiest om zich buiten het team te plaatsen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaken te onderzoeken. Is er sprake van een conflict of spanning die nog niet is aangepakt? Als iemand zich afzondert, is er vaak meer aan de hand. Het is cruciaal om deze spanningen aan te pakken voordat ze escaleren en de teamdynamiek verder verstoren. Soms kan een eenvoudig gesprek al veel verhelderen. Als er sprake is van een diepgeworteld conflict, kan herstelbemiddeling of coaching nodig zijn.


4. Wees duidelijk in je verwachtingen als leider

Als leider is het belangrijk om duidelijk te zijn in je verwachtingen. Laat je team niet te veel kibbelen over wie er gelijk heeft; het is aan jou om voldoende richting te geven en duidelijk te maken wat je van hen verwacht. Bespreek openlijk de gedragsnormen en de mate van samenwerking die je wenst te zien. Stel ook de gevolgen vast voor het niet naleven van deze normen. Dit helpt om een gestructureerde en harmonieuze werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en bijdraagt aan het gemeenschappelijke doel.


5. Voer het gesprek met het team

Een kort, maar gericht gesprek kan vaak al leiden tot een beter begrip en samenwerking binnen het team. Als je als leider duidelijke richting geeft en je collega’s laat uitwisselen hoe ze de samenwerking in de praktijk willen zien, werk je aan een bezielde teamcultuur.


Conclusie

Het omgaan met een teamlid dat zich buiten het team plaatst, vraagt om tact, begrip en soms een moedig gesprek. Door het belang van samenwerking te benadrukken, de onderliggende oorzaken van gedrag te onderzoeken en duidelijk te zijn in je verwachtingen, kun je als leider een constructieve omgeving creëren waarin iedereen optimaal kan functioneren. Elke situatie is uniek en vereist een flexibele aanpak, maar met de juiste strategie kun je de harmonie en productiviteit van je team aanzienlijk verbeteren.

 

 

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page