De vakantieperiode is een uitstekend moment om even afstand te nemen van het dagelijkse leven, van het werk... De waan van de dag kunnen we achter ons laten, en het tempo vertraagt. In die rust ontstaan vaak interessante inzichten.
Misschien herken je het wel: je loopt door de bergen, je bereikt de top, en ineens overvalt je een helder moment. Je realiseert je hoe gehaast je het hele jaar door hebt gewerkt, als een kip zonder kop. Op die hoogte lijkt alles anders, helderder, en je besluit: "Als ik thuiskom, ga ik het anders aanpakken."
Wanneer je terugkeert op kantoor, hoor je collega’s vaak met soortgelijke inzichten. Er is een gedeeld gevoel dat dingen anders kunnen en moeten: rustiger werken, maar met meer impact. Iedereen lijkt vastberaden om dat gevoel vast te houden en regelmatig te reflecteren om betere keuzes te maken.
Maar wat gebeurt er meestal? Een week later zit je weer vast in dezelfde patronen en routines. Je wéét dat het anders kan, maar het lukt simpelweg niet om die verandering door te voeren. Waarom is dat toch zo?
De oorzaak ligt vaak in onze gewoontes. Deze zijn zo diepgeworteld in onze vergaderstructuren, werkprocessen, systemen en gebruiken, dat ze ons steeds terugbrengen naar het oude patroon. Het komt erop neer: als je niets verandert, verandert er niets.
Of zoals het gezegde gaat: verander je gewoontes, en je verandert je leven.
Voordat je de komende dagen weer aan de slag gaat, denk eens na over je eigen gewoontes. Wat zou je kunnen veranderen? Misschien creëer je met kleine aanpassingen wel een hele andere dynamiek op je werk.
Hier zijn enkele ideeën:
Kom eens op een ander tijdstip naar het werk. Een andere start van je dag kan je hele werkritme beïnvloeden.
Neem een andere route op kantoor. In plaats van meteen naar de koffiemachine te gaan, probeer een andere volgorde in je ochtendroutine.
Plan vergaderingen op andere dagen. Het breken van de gebruikelijke planning kan verfrissende perspectieven opleveren.
Verkort vergaderingen. Probeer eens een wekelijkse vergadering van twee uur naar één uur te reduceren. Dit dwingt iedereen om efficiënter te werken.
Check je e-mails aan het eind van de dag in plaats van aan het begin. Dit voorkomt dat je je ochtend verliest aan andermans prioriteiten.
Plan een wekelijkse reflectietijd in. Reserveer elke week een halfuur om te reflecteren op wat goed ging, wat niet, en hoe je dingen anders kunt aanpakken. Gebruik dit moment om bewust bij te sturen.
Werk in blokken van tijd. Probeer de Pomodoro-techniek: werk 25 minuten geconcentreerd aan één taak en neem dan 5 minuten pauze. Dit helpt om focus te behouden en vermoeidheid te voorkomen.
Doe één ding tegelijk. Multitasken kan verleidelijk zijn, maar door je te concentreren op één taak tegelijk, kun je vaak efficiënter en met meer voldoening werken.
Zet notificaties uit. Schakel meldingen van e-mail, chat en sociale media uit gedurende bepaalde tijdsblokken, zodat je ongestoord kunt werken.
Creëer een ‘dagstart’- en ‘dagsluit’-ritueel. Begin je werkdag met een vast ritueel, zoals het maken van een to-do-lijst of het herzien van je prioriteiten. Sluit de dag af door je bureau op te ruimen of kort te reflecteren op wat je hebt bereikt.
Experimenteer met stilte. Plan regelmatig ‘stille uren’ waarin je zonder vergaderingen, telefoontjes of gesprekken werkt. Dit kan helpen om dieper werk te verrichten.
Werk op een andere locatie. Als je normaal gesproken aan je bureau zit, probeer dan eens een paar uur in een andere omgeving te werken, zoals een vergaderruimte, de kantine of zelfs een nabijgelegen café.
Schrijf je belangrijkste doel op. Noteer elke ochtend het belangrijkste doel van de dag. Dit helpt je om focus te houden en de dag met een duidelijk doel voor ogen te beginnen.
Beweeg meer. Plan wandelingen of korte beweegpauzes gedurende de dag om je energie en creativiteit op peil te houden.
Stel tijdslimieten voor taken. Geef jezelf een strikt tijdsbestek om een taak te voltooien, zelfs als die onbeperkt tijd zou kunnen nemen. Dit dwingt je om efficiënt te werken.
Maak je veranderingen vooral niet te groot. Kleine dagelijkse aanpassingen kunnen meer teweegbrengen dan grote strategische ideeën die nooit gerealiseerd worden.
Begin met kleine stappen, maak ze concreet, informeer je collega’s, schrijf je voornemens op en bekijk ze elke dag voor de start van je werkdag.
Door deze kleine veranderingen aan te brengen, geef je jezelf de ruimte om gewoontes te doorbreken en open te staan voor nieuwe, betere manieren van werken.
En onthoud: “Je hebt pas echt iets geleerd uit je vakantie, als je morgen iets anders doet dan voorheen.”
Succes!
Hartelijke groet,
Stijn
Comments