Frank Van Massenhove zei ooit: Een goede manager moet de cultuur bewaken, niet de beslissingen nemen. Maar wat betekent dat, een cultuurbewaker zijn?
Wat doe je dan eigenlijk?

Cultuur is geen beleidsdocument, geen missieverklaring en geen strategische roadmap. Cultuur zit in gewoontes, in de manier waarop mensen met elkaar praten, en in de omgeving waarin ze werken en leven. Het zit in de ongeschreven regels, de blikken die worden uitgewisseld, de woorden die wel of niet worden uitgesproken.
Deze drie aspecten kunnen een positieve, maar ook een negatieve invloed hebben op de cultuur. Weet je niet hoe te beginnen? We helpen je hier graag op weg.
Wil je cultuur veranderen? Begin dan hier:
1. Verander de manier van spreken
Wat doe je als leider om ervoor te zorgen dat het veilig is om te spreken? Durven je collega’s te zeggen wat er gezegd moet worden? Worden er gesprekken gevoerd die ertoe doen? Psychologische veiligheid wordt beschouwd als de belangrijkste eigenschap van goed functionerende teams. De mate waarin jij als leider het voortouw neemt en methodieken introduceert die open communicatie vergemakkelijken, zal een belangrijke impact hebben op een eerlijke feedbackcultuur.
Daarnaast is er nog zoiets als de taal die we gebruiken. De taal vormt de werkelijkheid waarin we leven. Wil je een cultuur van vertrouwen? Spreek dan met vertrouwen. Wil je een cultuur van innovatie? Stop dan met woorden als "ja maar" en begin met "wat als".
De kracht van woorden is groter dan we denken. Ze bepalen hoe mensen zich voelen, hoe ze handelen en hoe ze elkaar zien. Een kleine verandering in taalgebruik kan het begin zijn van een diepgaande transformatie.
2. Verander de gewoontes
Gewoontes vormen het ritme van een cultuur. Hoe start een meeting? Wie krijgt als eerste het woord? Hoe worden successen gevierd? Hoe wordt er omgegaan met fouten? Hoe komen mensen naar het werk? Zijn werkgroepen nog van belang of worden het praatgroepen? Zijn er niet te veel gewoontevergaderingen?
Soms begint een onschuldige gewoonte klein: een pintje drinken na het werk kan evolueren naar een vaste gewoonte op het einde van de werkdag. Voor je het weet, groeit iets wat goed bedoeld was uit tot iets wat buiten proporties raakt en niet meer constructief is.
Wil je een cultuurverandering? Begin dan met het kritisch bekijken van kleine gewoontes. Breek patronen. Stel andere vragen. Zet mensen anders bij elkaar. Creëer ruimte voor iets nieuws.
3. Verander de omgeving
Winston Churchill zei: People create buildings and then the buildings create them. De omgeving waarin we ons bevinden, bepaalt hoe we ons gedragen. Een steriele kantoorruimte zonder kleur en persoonlijkheid? Verwacht geen creatieve vibes. Een vergaderruimte met een lange, intimiderende tafel? De hiërarchie is meteen voelbaar.
Ruimtes die nooit veranderen, weerspiegelen vaak de staat van een team: gesetteld en weinig dynamisch.
Wil je cultuur veranderen? Kijk eens rond. Hoe voelt de ruimte aan? Nodigt ze uit tot samenwerking, experimenteren en verbinding? Of houdt ze oude gewoontes in stand?
Hoe starten? Hoe verander je de wereld?
How do you change the world. One room at a time. Whick room? The one you’re in. (Peter Block). We hebben geen top-down revoluties nodig om cultuur te veranderen. Het zit in de taal die we spreken, de gewoontes die we doorbreken en de ruimtes die we creëren. Begin klein. Begin waar je bent. En kijk wat er gebeurt.
Wil je graag aan de slag? Binnenkort lanceert SoulRebels een opleiding over hoe je cultuurverandering creëert in je team. Blijf op de hoogte via de SoulRebels nieuwsbrief.